Fırat Bulut/Bingöl

Bingöl’de halk otobüsleri yakıt pahalılığı nedeniyle grev kararı alarak kontak kapattı. Grev kararı nedeniyle kente toplu ulaşımı sağlayan tek hat olan özel halk otobüslerinin çalışmaması nedeniyle, Bingöl Belediyesi belediye araçları ile duraklarda bekleyen yurttaşları ana güzergahlara taşıdı.

Bingöl S.S. 18 No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Nihat Kaya, belediye yetkilileri ile yapılan görüşmelerden sonuç alamadıkları için grev kararı almak zorunda kaldıklarını belirterek oluşan mağduriyet nedeniyle halktan özür diledi.

Başta yakıt olmak üzere artan maliyetlere dikkat çeken Kaya, yakıt alacak güçlerinin kalmadığını belirterek kontak kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Nihat Kaya grev kararını MunzurPress'e değerlendirerek şunları söyledi: “Pandemi ile birlikte her ay zarar ediyoruz. Daha önce belediyeden rayiç artışı talebinde bulunmuştuk. Son üç aydır sürekli bizi oyalıyorlar. En son yaptığımız görüşmede bugün itibariyle bize rayiç vereceklerini söylediler. Ne yakıt desteğinde bulundular ne de rayiç verdiler, biz de artık bu işi yapamayacak duruma geldiğimiz için bir günlük kontak kapatma kararı aldık.”

YSK Başkanı Yener: Milletvekili kesin sonuçları resmi gazeteye gönderilecek YSK Başkanı Yener: Milletvekili kesin sonuçları resmi gazeteye gönderilecek

“Halkımızdan özür diliyoruz”

Belediyeden yakıt desteğinde bulunduklarını söyleyen Kaya konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Şehir içi tam bilet 4,5 TL, öğrenci 3 TL, aktarma öğrenci 0,25 krş, tam 0,70 krş. Bu haliyle bile fiyatların yüksek olduğundan şikâyet eden vatandaş doğal olarak haklı. Ama biz ne yapabiliriz ki? Bizler de yeni rayiç yerine yakıt desteğinde ısrarcıydık. Ama Belediye, bunu karşılayacak güçlerinin olmadığını söylüyor. Bizim de bu gücümüz yok. Nasıl olacak bilmiyoruz ama bu haliyle araçlarımızı çalıştırmamız zarardan başka bir şey değil. Bu yükü daha fazla taşıyamayız. Zorunluluklardan kaynaklı grev kararı nedeniyle halkımızdan özür diliyoruz.

Bir aracın ortalama yakıt masrafı 30 bin liradır. Aylık 120 bin kişi ücretsiz yolcu taşıyoruz.Bu yolcuların aylık maliyeti ortalama 540 bindir. Belediyenin bize bunun için 96 bin lira ödeme yapıyor. Ancak şubat ayından itibaren hiçbir şekilde ödeme yapılmadığı gibi her ay 440 bin de ücretiz yolcu taşımaktan zarar ediyoruz. Dolayısıyla yarından itibaren ücretsiz yolcu da taşımayacağız.”

“Biz bırakalım belediye bu işi yapsın”

Halkın sürekli toplu ulaşımın belediye aracılığıyla yapılması talebinde bulunduğunu hatırlatan Nihat Kaya, belediyeye ‘Buyrun size bırakalım bu işi, biz yapamıyoruz' dedik. Ancak belediye başkanı belediye araçlarına yakıt dolduramadıklarını belirterek rayiç vereceklerini söylediler. Son üç aydır sürekli bugün yarın diyerek oyaladılar.”

Ekonomik krizle beraber araçlarına yakıt alamadıklarını vurgulayan Kaya son çare olarak kontak kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

20 yıldır otobüs sahip olup şöförlük yapan Medeni Demir ise ücretsiz yolcu sorununa dikkat çekti. Demir şunları söyledi: “Tanıdığımız bildiğimiz yüzlerce esnaf var aylık gelirleri 20 bin. Ancak bir şekilde ücretsiz kart almışlar. Ben ve arkadaşlarım asgari ücret kazanamazken, Bingöl’de her ay 120 bin ücretsiz yolcu taşıyoruz. Evine ekmek götüremeyen insanlar arabaya binip kartını basarken binlerce kişi ücretsiz kart kullanıyor. Bu ücretsiz kartların maliyetini de biz üstlenmek zorunda kalıyoruz. Gidip inşaatta 8 saat ağır işlerde çalışan insanlara sağlık raporu üzerinden ücretsiz kart veriliyor haksız bir şekilde. Ancak ben ortalama 11 saat çalışıyorum ve geçiremiyorum, ücretsiz kartın maliyeti de mal sahibi olarak bana yükleniyor. Mal sahipleri olarak bu durumdan şikayetçiyiz.”

Mehmet Gökçen artan maliyetlere değinerek bu şartlarda araçları çalıştıramadıklarını söyledi. 

Gökçen şunları söyledi: “Temmuz 2021’de mazot litresi 7,80 iken, araçlarımıza ortalama aylık 8 bin 500 TL civarı yakıt alıyorduk. Bu yıl ise litresi şuan 25,90 TL. Ortalama bir araç 30 bin civarı yakıt harcıyor. Bir yıl içinde yakıta yüzde 300 zam gelmiş demek."