Metin Yoksu/Batman 

Artan enflasyon nedeni ile Türkiye genelinde tüm meslek gruplarında banka promosyon anlaşmaları iptal edilmeye başlandı. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün yılın ilk 6 ayında elde ettiği net kâr geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400.5 artışla 169.1 milyar TL’ye ulaşması da promosyon anlaşmalarının düşük ücretler ile yapılmaması gerektiği talebini öne çıkardı. Batman Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası arasında 15 Ekim 2020 tarihinde 2020 ile 2023 yılları arasını kapsayan maaş protokol anlaşması imzalandı. Üç yıllık süre için imzalanan maaş promosyon anlaşması gereğince eğitim emekçilerine 2 bin 850 TL ödeme yapıldı. Artan enflasyon nedeni ile meslek örgütleri yaptıkları çağrılar ile anlaşmanın iptal edilmesini sağladı. Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bankalar arasında yapılan ilk tur görüşmeleri sona ererken anlaşma sağlanamadı. Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Türkiye promosyon ortalamasının en az 22 bin TL olduğuna dikkat çekerek teklifin daha aşağı olmaması gerektiğine dikkat çekti. Yapılan görüşmelerde kimi bankalar teklif dahi sunmazken kimi bankaların 4 bin 500 TL rakamını teklif olarak sunması eğitim emekçileri tarafından "hakaret" olarak değerlendirildi. Batman'da en az 10 bin eğitim emekçisinin olduğuna vurgu yapan eğitim emekçileri bankaların eğitim emekçilerinin maaşlarından dolayı milyonlar kazandığını dile getirerek promosyon ücretlerinin buna göre hesaplanması gerektiğine dikkat çekti.

'BİZİ RENCİDE ETMİŞTİR'

Maden Projesi’nin iptali için dava açılmıştı: ‘Keşif’ kararı çıktı Maden Projesi’nin iptali için dava açılmıştı: ‘Keşif’ kararı çıktı

Batman'da sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere en az 10 bin eğitim emekçisi olduğunu dile getiren Eğitim-Sen Batman Şubesi Başkanı Nurettin Şimşek, banka promosyonlarının sadece öğretmenlere değil tüm eğitim emekçilerine ödenmesini talep ettiklerine dikkat çekti. 2020'de eğitim emekçilerinin aldıkları ücret ile bugün arasında ciddi farklar olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Öğretmenlerin 2020 yılında aldıkları ile bugün aldıkları ücret bir ve aynı değildir. Ama daha da vahimi hayat pahalılığı 2020 yılına göre çok daha vahimdir. Bu yüzden de promosyon anlaşmaları verilen mücadele ile iptal edildi. Yaşanan ciddi bir ekonomik krize rağmen resmi rakamlara göre bankalar zarar etmemiş aksine yüzde 400 kar elde etmişlerdir. Sadece Batman'da en az 10 bin eğitim emekçisi var. Onların maaşları her ay toplu şekilde banka hesaplarına aktarılıyor. Ve aradaki gün ve saatlerde bankalar bu maaşlar sayesinde ciddi kar elde ediyor. Fatura ödemeleri, havale vb derken ciddi bir kar artışı ortaya çıkıyor" dedi. Bankalar arasında promosyon görüşmelerinin başladığını ve sürdüğünü dile getiren Şimşek, "Denizbank 4 bin 500 TL gibi komik bir teklifle bize geldi. Yapı Kredi Bankası 11 bin TL ve Finans Bank ise 10 bin TL, İş Bankası ise 15 bin TL önerdi. Bazı illerde bizim yarı sayımız kişinin yer almasına rağmen aynı bankalar daha yüksek teklifler sunarak anlaşma yaptı. Bankaların eğitim emekçilerine karşı olan bu tutum. Bizi rencide etmiştir. Onurumuza dokunmuştur. Gelecek hafta yapılacak toplantıda aynısını yapacaklarsa gerekirse biz eğitim emekçileri gerekirse PTT yolu ile alırız. Tepkimizi hesaplarımızı kapatarak yapacağız. Bu sadece Eğitim-Sen'in değil tüm eğitim emekçilerinin talebidir. Bize göre bankalar danışıklı bir şekilde toplantıya gelip teklif sunmuşlardır. Biz onu sezdik. Bankalar sırtımızdan kazanıyor hakkımız olanı talep ediyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

nurettin-simsek-1

'ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ EKONOMİ İLE ÖLÇÜLEMEZ'

Batman'da görevli eğitim emekçisi Ekrem Çoban da öğretmenlerin hayat pahalılığı karşısında zorlandıklarını dile getirdi. Bankaların yüksek kar marjlarına rağmen eğitim emekçilerine karşı tutumlarının kabul edilemez olduğunu dile getirerek Çoban şunları söyledi: Tüm öğretmenlerin gündemi budur. Batman'da öğretmenlere bankaların tavırları çok farklı. Şuan bizler maaşlarımızı Yapı Kredi'den alıyoruz. Bizim yarı sayımızda olan Siirt'te aynı banka 22 bin TL'ye imza atarken nasıl oluyor da bize karşı 11 bin TL teklif ediyor. Bazı bankalar 4 bin 500 TL teklif ediyor. Bankalar sanki kendi aralarında anlaşmış. Biz onu anlıyoruz. Öğretmenlik mesleği için tatilleri var yarım gün çalışıyor gibi yaklaşımlar var. Öğretmenlik mesleği aldığı maaşı, ekonomisi ile ölçülemez. Öğretmenler aldığı maaşlar da yetmemektedir. Bankalar öğretmenler üzerinden kazanıyorsa o zaman hakkı olanı vermelidir.

IMG_20220929_151805

'CEBİMİZDEN ÖDÜYORUZ'

Bir başka eğitim emekçisi Rıdvan Önder de öğretmenlerin bu yıl bakanlıktan alınan bin 300 TL eğitim ödeneğinin azlığına dikkat çekti. Banka promosyonlarının eğitim emekçilerine yıl içindeki eğitim ödeneğine bir nevi destek olduğunu vurgulayan Önder, "Biz öğretmenlere her yıl eğitim ödeneği verilir. Fakat hayat pahalılığı ile ölçüldüğünde maalesef çok yetersiz. İlkokulda öğrencilerimize abaküsten deftere malzeme istiyoruz. Ama her öğrenci bunları alamıyor. Biz yeri geldiğimiz de bunların ödemesini cebimizden yapıyoruz" diyerek öğretmenler üzerindeki ekonomik zorluklara bir örnek verdi.

IMG_20220929_150231_1