Milyonlarca kişinin yıllardır çalıştığı halde emekli olmasını engeleyen yaş sınırının ortadan kalkması bugün SGK müdürlüklerinde büyük hareketlilik yaşanmasına neden oldu. 2023 yılına girmeden emeklilik başvurusunu yapmak isteyen binlerce kişi bulundukları illerin SGK müdürlüklerine koşarak SGK prim gün sayılarını hesaplatma yolunu tuttu.
SGK ise müdürlüklerdeki izdihamın önüne geçmek için aynı EYT ve emeklilik işlemlerinin E-devlet üzerinden yapılabildiğini duyurdu. SGK'nın bilgilendirme videosunda E-Devlet üzerinden emeklilik başvurularının nasıl yapılabileceği anlatıldı.
Emeklilik işlemlerinizi e-Devlet’ten yapabileceğinizi biliyor musunuz?#EYT#EYTlilerimizeMüjde#HayırlıOlsun#eDevlet pic.twitter.com/9ZDIsS0HJZ
— SGK (@sgksosyalmedya) December 29, 2022
EMEKLİ OLMAK İSTEYENLER SGK MÜDÜRLÜKLERİ ÖNÜNDE SIRAYA GİRDİ
Ankara, İstanbul, İzmir dışında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi birçok büyük kentte, emekli olmak için başvuru yapmak ya da SGK prim gün sayılarını öğrenmek isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde SGK müdürlüklerinde kuyruğa girdi.
EYT düzenlemesinden hemen yararlanmak ve emekli olmak isteyenler en yakın SGK'ya giderek yaptırmak istediği işlemlerin başında ise SGK prim günlerini hesaplatmak, askerlik ve doğum borçlanması için dilekçe vermek, hizmet döküm çıktısı almak gibi işlemler geldi.
SGK pirim gün sayısını doldurduğu halde yaş şartına takıldığı için emekli olamayan milyonlarca çalışanın beklediği açıklama sonunda geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklama ile yaş sınırının kaldırıldığı duyurdu. Böylelikle yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi daha emekli olabilecek. Peki EYT şartları neler? Yeni düzenleme ile birlikte kimler emeklilik hakkını kazanmış olacak? Sizin için derledik.
28 ARALIK 2022 İLE BİRLİKTE EMEKLİLİK ŞARTLARI NASIL DEĞİŞTİ?
Sıklıkla seçim malzemesi yapılan ve aylardır beklenen 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) durumuna ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Emeklilikte yaş şartı kaldırıldığı gibi, çalışmaya devam edenlere sigorta prim teşviki verileceğini duyuruldu. Yeni uygulama ile de işverenler tarafına da kredi imkanı verilecek.
KASIM 1999 YILINDAN ÖNCE SİGORTA GİRİŞİ BULUNANLARI İLGİLENDİRİYOR
Kasım 1999'da yürürlüğü giren emeklilik şartlarını belirleyen uygulamaya göre emekli olmak için gerekli SGK pirim gün sayısını doldurmak yeterli olmuyor, aynı zamanda yaş şartı da gözetiliyordu. Yıllarca çalışan ve SGK prim gün sayısını dolduran milyonlarca kişi emekli olamayarak çalışmak zorunda kalıyordu.
EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?
EYT, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar ve o tarihte çıkarılan ve yaş sınırı eklenilen kanun nedeni emekli olamayanları tanımlıyor. Bu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı getirilmiş, milyonlarca kişi yaşa sınırına takıldığı için mağdur olmuştu.
1999 yılı öncesinde sigorta girişi olanlarda kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısı, erkekler de ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurma şartları aranıyordu. Bu şartları sağlayan sigortalılar yaşa bağlı kalmaksızın emekli olabiliyordu.
ERDOĞAN EYT AÇIKLAMASINDA NELER SÖYLEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptığı EYT toplantısının ardından yaptığı açıklamanın satır başları:
EYT düzenlemesinin müjdesiyle karşınızdayız. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen düzenleme uzun ve kapsamlı çalışma sonrası nihai halini almıştır. Sosyal güvenlik sistemimizi yöneltilebilir hale getirmek için çok çalıştık. 1999 eylülünde atılan adımları ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008'de daha ileriye taşıdık. Her reform beraberinde yeni tartışmaları getirmiştir. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre yıl ve prim şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan vatandaşların talepleridir. 20 veya 25 çalışmış kişinin çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisinin üzerine yük bindirmemek için uzunca süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.
Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşların yanlarında olduğumuzu asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışlarıyla gösteriyoruz. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanların emeklilik yaşıyla ilgili beklentileri adımın müjdesiyle kendilerine desteği sergileme yoluna gidiyoruz. Devletin büyük bir fedakarlık anlamına gelen düzenlemeyle sistemi tartışmalardan arındırıyoruz.
"HERHANGİ BİR YAŞ SINIRI OLMAYACAK"
Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Düzenlemeyi mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Her yıl istihdama 1 milyon kişiyi ekleyen ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini koruyoruz. Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.
EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN PRİM TEŞVİKİ YAPILACAK
İşverenlerin kıdem tazminatı ödemelerinde güçlük çekmemeleri için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışanların bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT ile ilgili geçen pazartesi yapılan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Çalışanlarımızın, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz. Arzumuz EYT'yi yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak"