Evren DEMİRDAŞ/BATMAN
Hasankeyf ilçesine bağlı İncirli Köyü mevkiinde bulunan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde su tutulması sonrasında köyün sular altında kalacağı ileri sürülerek kamulaştırmayla köyün belli bir kısmının boşaltılmasına karar verilmesine tepki gösteren köylüler, CİMER’e şikayette bulundu. Hasankeyf Kaymakamlığı tarafından verilen yanıtta, DSİ ile yapılan görüşme sonrasında, köyün sular altında kalmayacağına dair bir notun olmaması nedeniyle, konunun yanlış anlaşıldığı bilgisi verildi.
HASANKEYF KAYMAKAMLIĞI: KONU YANLIŞ ANLAŞILDI
Köy sakinlerinden Mustafa Başaran’ın köyün taşınmasıyla ilgili yaptığı şikayet sonrasında, Hasankeyf Kaymakamlığı tarafından CİMER’e verilen cevapta, “2019 yılında, DSİ 16. Bölge Müdürlüğü tarafından Batman Valiliği’ne yazılan yazıda belirtildiği üzere kamulaştırma alanları tamamen listede belirtildiği üzere köy ve mezraların, yerleri, arazilerin can ve mal güvenliği açısından program dahilinde boşaltılması ile ilgili yazı ekinde yer alan İncirli Köyü’nün kesin su altında kalmayacağına dair herhangi bir notun olmaması nedeniyle konu yanlış anlaşılmış olup yeni yerleşim yeri çalışmaları yeniden başlamıştır. DSİ ile yapılan şifahi görüşmede yazının yanlış anlaşıldığı, kamulaştırma işlemi tamamlanmayan yerlerle ilgili herhangin bir çalışmanın yapılmaması anlamı çıktığı ifade edilmiştir. Ancak yazı içeriği itibari ile İncirli Köyü’nün daha çok su altında kalacağı anlaşılmaktadır. 19.07.2019 tarihi itibariyle Ilısu Barajında su tutuma işlemine başlanmış ve 16.06.2020 tarihinde su, 525,35 metre seviyesine ulaşmıştır. İncirli Köyü sınırları dahilinde bulunan 123 adet taşınmaz kısmen/tamamen etkilenmiş olup 122 adet taşınmazın kamulaştırılması tamamlanarak DSİ Genel Müdürlüğü adına tescil olmuş, 1 adet taşınmaz Köy Tüzel Kişiliği adına kayıtlı olup kamulaştırma faaliyetleri ise devam etmektedir” denildi.
“YANLIŞ ANLAŞILMA GEREKÇE GÖSTERİLEREK YENİ BİR KÖY İNŞA EDİLMİŞTİR”
Davaya ilişkin konuşan Avukat Ferhat Özdemir ise köyün her türlü hizmetten mahrum bırakıldığını belirterek, “Batman’ın Hasankeyf ilçesi İncirli Köyü’nün Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi kapsamında, barajın su tutması ile birlikte maksimum su kotu olan 525 metreye ulaşmasıyla köy içinde bir adet konut sudan etkilenmiş olup, geriye kalan bütün konutları, ibadethaneler (bir kilise, bir cami) sosyal alanlar ve diğer müştemilatlarda herhangi bir hasar veya sıvılaşma olmamıştır. Köyün aşağısında bulunan mezarlık dahil maksimum su kotunun üzerinde kalmıştır. DSİ 16. Bölge müdürlüğü farklı tarih ve sayılı yazılarla başta Batman Valiliği olmak üzere bir çok resmî kurumlara göndermiş olduğu cevabi evraklarla incirli köyünün tüzel kişiliğinin korunduğu, bir konut hariç sudan etkilenmediği ve kamulaştırılmayacağını ifade etmiştir. Bu kadar açık beyan ortadayken Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, ‘köy su altında kalacak’ gerekçesi ile İl Genel Meclisi’ne yeni yerleşim yeri için imar planı sunmuştur. İl Genel Meclisi de herhangi bir saha çalışması yapmadan şahsi bir mülkiyette bu imar planını onaylamıştır. Bu imar planını meclisin onayına sunan ve köyün su altında kalacağını yazarak resmî evrakta yanlış beyanda bulunan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Abdulkerim Başaran adlı köy sakininin dilekçesine verdiği cevapta köyün 1 konut hariç sudan etkilenmediğini ve meskun mahal olduğunu yazılı olarak beyan ederek, kendi kurumunun görüşünü yalanlamıştır. İncirli köy yerleşkesi yerine yapılması gereken hizmetlerin hiçbiri yapılmamıştır. Bunun yerine köyün meskun mahali dışında şahsi mülkiyette inşa edilen yeni yerleşim yerine kamu hizmetleri sunulmuştur bu yeni yerleşim yerinde su kuyusu, su şebekesi, kanalizasyon, fosseptik atık çukuru, parke taşları, elektrik şebekesi, halı saha, taziye evi ve benzeri birçok hizmet ile kamu milyonlarca TL zarara uğratılmıştır. Devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan yanlış anlaşılma ve şifahi görüşme gerekçe gösterilerek yeni bir köy inşa edilmiştir” dedi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
İncirli Köyü’nün bütün tüzel kişilik hakları yok sayılıp, her türlü hizmetten mahrum bırakıldığını belirten avukat Ferhat Özdemir, “Defalarca Hasankeyf Kaymakamlığı’na, İl Özel İdare genel sekreterliğine hizmet talep dilekçeleri yazılmış, hiçbirine yanıt verilmemiştir. Bu kadar hukuksuz ve usulsüz ihaleden sonra köy merkezini yeni yerleşim yerine taşımak için gizli referandum yapılıp 53 onay imzasına karşılık 60 kişilik itiraz dilekçesi ile referanduma karşı gelinmiştir. Bunun sonucunda köy merkezinin yukarıya taşınması kararı imar komisyonu tarafından reddedilmiş fakat Batman Valiliğinde bekletilen bu karar dosyası, 6 ay sonra hiçbir değişiklik yapılmadan aynı şekilde Valilik tarafından İl Özel İdare İl Genel Meclisine gönderilmiş ve 11 oya karşı 11 oyla kabul edilmiştir. Bunun sonucunda savcılığa suç duyurusunda bulunduk” ifadelerini kullandı.