Fırat Bulut 

Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği ( KAYY-DER) , İstanbul Çekmeköy Taşdelen Mesire Alanı’nda 5. Kürt Böreği Festivali düzenledi.

İlki 2016 yılında gerçekleştirilen festival bu yıl yoğun ilgi gördü. Sabahın erken saatlerinde festival alanına gelen binlerce kişi börek sırasında uzun kuyruklar oluşturdu. Festivale katılanlara gün boyu börekçi esnafından temin edilen yaklaşık 250 tepsi Kürt Böreği ikram edildi. 

Dersim’de kuvvetli sağanak yağış uyarısı Dersim’de kuvvetli sağanak yağış uyarısı

Festival düzenleme heyetinin ziyaretçileri selamlaması ve açılış konuşmaları sonrası KAYY-DER bünyesinde çalışmalarını yürüten sanat gruplarının hazırladığı gösteriler sahnelendi. 

Hasan Cansu’nun oynadığı Kürtçe skeç, bağlama kursu mezunları, KAYY-DER kadın grubu, halay ve erbane gruplarının performansı büyük ilgi gördü. Festivalde ayrıca sanatçı Pınar Aydınlar, Koma Dengê Bırati, Alican Bilgin, Hozen Şeref ve Cahit Şerevdin türkülerini seslendirdiler.

Festivale katılanlar, müzisyenlerin seslendirdiği türküler eşliğinde uzun halay zincirleri oluşturup eğlendiler. 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ’IN MESAJI BÜYÜK ALKIŞ TOPLADI

Festivale HDP,  HDK, CHP,  DEVA Partisi temsilcileri ve çok sayıda yöre derneği temsilcileri katıldı.

HDP önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden festivale mesaj gönderdi. KAYY-DER Eş Başkanı Ahmet Tüzün’ün okuduğu mesajda Demirtaş; “Nazik davetinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Festivalinize katılabilmeyi gerçekten çok arzulardım. Bu konuda borcum olsun, umarım özgür günlerde bir arada olabiliriz. Festivale katılan tüm dostlara yürek dolusu selam, sevgilerimi gönderiyorum. Özgür günlerde buluşmak dileğiyle hepinize başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı. Demirtaş’ın mesajı büyük alkış topladı.

KÜRT BÖREĞİ’NİN MUCİDİ RENGO MEHMET

Börekçi ustası Barış Alkan, Kürt Böreği’nin tarihçesi ve yapılışı hakkında Munzur Press’e konuştu.

Bingöl Kiğı’lı Barış Alkan, gün boyu misafirlere ikram edilen 250 tepsi böreğin börekçi esnafının kollektif dayanışması ile temin edildiğini belirterek “Rengo Mehmet askerliğini yaptıktan sonra gurbete çalışmaya gelir, bir yerde işe başlar. İşten ayrıldıktan sonra köye dönmeyi gururuna yediremediği için Üsküdar’da bir evde kalıp arkadaşlarına pargaç (kömbe) dediğimiz yemeği yaparak geçimini sağlamaya çalışır. O zamanın yokluk şartlarında yağ su unu karıştırıp pargaç yapmaya çalışır. Pargaç ocakta yapılamayacağı için başka bir şey ortaya çıkar. Bunu arkadaşlarına yedirir arkadaşları bunu çok beğenirler, daha sonra Rengo Mehmet tepsilerde bunu alıp götürüp tersanelerde satmaya başlar. Rengo Mehmet bunu satarken ona ‘Kürt Rengo' diye seslenirler. Rengo, Kürtçe renkli anlamına gelir ve o Kürt olduğu için börek satın alınırken ‘Kürt Rengo' diye seslenirler. Börek satın alanlar kendi aralarında ‘Al şu parayı git Kürtten börek getir yiyelim' 'Kürdün böreğini yiyelim' gibi konuşmaları ve seslenmeleriyle de böreğin ismi kendiliğinden oluşuyor. Orjinal ismi Kürt Böreğidir" dedi.

Festivalde Karakoçanlı SMA hastası Başak Bebek için stant açılarak yardım toplandı. 

1990 yılında kurulan, sanatsal ve kültürel çalışmalarının yanı sıra bölgedeki ekolojik yıkıma da karşı mücadele eden KAYY-DER’in düzenlediği festivalde Bingöl ve çevre illerde devam ettirilen avcılık, HES, termik santral ve madencilik projeleri de eleştirildi. Festival alanına “ YANGINA, TALANA KARŞI DOĞAYI VE YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ” pankartları asılırken yapılan konuşmalarda da ekolojik ve kültürel kırıma karşı örgütlenme çağrısı yapıldı. 

Munzur Press'e  konuşan KAYY-DER Eş Başkanı Ahmet Tüzün festivale bu yıl yoğun ilgi olduğunu söyledi. 

Tüzün, KAYY- DER olarak sanat atölyeleri ve kurslarla kültürlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dernek olarak bölgedeki ekolojik yıkıma karşı yoğun çalışmalar yaptıklarını söyleyen KAYY-DER Eş Başkanı “Son örnek olarak Karlıoava Halifan köyündeki termik santral ihalesinin bugünlerde yapılacak olması bizler için onarılmaz kaygılar getirecek. Bu konuda tüm yöre derneklerini birleşmeye, protesto etmeye kamuoyu oluşturmaya çağırıyorum” dedi. 

Kürt Böreği Festivali’ni düzenleme amaçları konusunda da konuşan Tüzün, “ Kürt böreğine ‘Kürt Böreği’ denmesinden yanayız. Başka isimlerle adlandırmasına karşıyız. Sadece bu nedenle Kürt Böreği Festivali’ni 2016 yılında başlayarak bu yıl beşincisini yapıyoruz. Çok güzel bir etkinlik geçirdiğimizi buradaki insanlardan algılıyoruz. Araç konusunda bazı sıkıntılar yaşadık bazı kurumlar verdikleri sözleri tutmadılar ama katılım gerçekten çok güzeldi, bunu gören sanatçı arkadaşlarımız çok etkilendiler. "ifadelerini kullandı ve destek sunanlara teşekkür etti.

KAYY-DER Denetleme Kurulu Başkanı Tuncay Gökçe ise festival düzenleme fikrinin nasıl oluştuğunu anlattı. Gökçe “Börekçilerin fiyat panolarında, menülerinde sade börek, tuğla böreği, küt börek şeklindeki adlandırmalar beni çok rahatsız etti. Bunun üzerine ‘toplumu nasıl bilinçlendirebiliriz , topluma bu konuda nasıl bir açıklama yapabiliriz, bu kültürün bu böreğin Bingöl Kiğı ilçesinden İstanbul’a gelen Rengo Mehmet’in emekçilere sunduğu bir börek olduğunu anlatabiliriz’ diye düşündük , tartıştık ve böyle bir festival yapmaya karar verdik. İlk festivalimizi 2016 yılında gerçekleştirdik” dedi.

Önceki yıllarda KAYY-DER Eş Başkanlığı görevinde de bulunan Tuncay Gökçe, 5. Kürt Böreği Festivali’ne  katılımın beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek , “Özellikle gençlerin ve kadınların yoğunlukta olduğunu, programların beğenilerek çoşkuyla izlendiğini gözlemledik. Kürt kültürü teması ön plandaydı ve festivalin çok ses getirdiğini düşünüyoruz. Tahmini olarak 3000-4000 kişi katıldı. Bir sonraki festivali 10000 kişinin katılımıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gün boyu halay, zılgıt, alkışlarla sanatçıların seslendirdiği türkülere eşlik eden katılımcılar daha sonra davul zurna eşliğinde halay çektiler.

Festival alanını dolduran ziyaretçiler programın sona ermesiyle dağıldılar.