Fırat BULUT/MALATYA 

Maraş merkezli yaşanan iki büyük deprem Malatya’da büyük yıkıma yol açtı. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği kentte depremden en az etkilenen mahallelerden olan Cemal Gürsel’de halk sağlam yapılara da ağır hasarlı raporu verildiğini ileri sürdü. 

Valiliğin açıkladığı son verilere göre kentteki 131 bin 991 binadan 32 bin 195'inin, 372 bin 321 bağımsız bölümünden 90 bin 347'sinin acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olduğunu açıkladı. Bu 90 bin 347 bağımsız bölüm içerisinde 72 bin 311 konutun, 14 bin 754 ticarethanenin olduğu belirtildi.

Cemal Gürsel Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar deprem bahanesi ile mahallenin ranta açılacağı ve buranın boşaltılacağı kaygısı taşıyor. 

Mahalle muhtarı Ali Doğan’dan alınan bilgilere göre 6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremde Cemal Gürsel Mahallesi'nde sadece 3 bina yıkıldı. Yıkılan binalar Kanalboyu Caddesi'nin altı kısmında kalan eski yapılar. Kanalboyunun üst tarafında kalan 30-40 yıllık yapıların büyük çoğunluğu tek ve iki katlı kerpiç evler. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği mahallede muhtardan alınan bilgilere göre yapıların yüzde 60’na ağır hasarlı raporu verildi.

IMG_20230314_095402_999

Mahalle sakinlerinden bazıları kaygıları nedeniyle isimlerinin yazılmasını istemiyor, bazıları da itiraz sürecini bekleyeceklerini belirtiyor. 

“HALKIN EVLERİNİ ELLERİNDEN ALIP BORÇLANDIRMAK İSTİYORLAR” 

Depremden sonra halkın yoksullukla başbaşa bırakıldığını söyleyen bir mahalle sakini devletin yurttaşların evlerini ellerinden alarak borçlandırmaya çalıştığını belirtti. Dört yıldır Cemal Gürsel’de oturan depremzede şöyle konuştu: “Ağır hasar raporu verilerek yüzde 40 borçlandırarak mağdur edecekler. Ben normalde burada kiracıyım ama mahallelinin yanındayım, gerçekleri her zaman söylerim. Buradaki insanlar göçsün, zenginler gelsin diye hafif hasarlılara bile ağır hasar veriyorlar. Bu insanlar nereye gidecek?“ 

İktidar yetkililerine tepki gösteren depremzede “Şu ölülerin cesetleri kaldı. Canlı canlı öldüler. Bu ülkenin insanları bu şekilde öldürülmeye… yazık yazık, yazıklar olsun” 

IMG_20230314_095517_640

“TEK BİR ÇİZİK OLMAYAN EVLERE AĞIR HASAR” 

Bir başka yurttaş ise şöyle devam ediyor: “Cemal Gürsel Mahallesi'nde tek katlı dairelerin çoğuna ağır hasar verildi. Ama tek bir çizik dahi yoktur. Bu durumdan çok şikayetçiyiz. Zaten kalınacak hiçbir evimiz yoktu, sığınacak hiçbir yerimiz yoktu. Sağlam evlerimize ağır hasar verildi. Hatta birebir gezdik, beraber gezdik . Beraber evleri gezdiğimiz insanlar bile hasar olmadığını söylemelerine rağmen ağır hasar sonucunu gördük e-devlette. Çok mağduruz, bunun için ne yapacağızı bilmiyoruz. Zaten depremzede olarak çok zor günler yaşadık. Özellikle ilk üç gün su dahi bulamadık. Kar suyunu eritip içtik. Her konuda sıkıntı çektik . Şu an da bu evlerimizi aldıkları için zor durumdayız. Bu konuda kimin elinden me geliyorsa bize yardımcı olsun.”

AKP Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın istifa etti AKP Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın istifa etti

Evine ağır hasarlı raporu verilen Basri isimli depremzede ise 50 yıldır Cemal Gürsel’de oturduğunu, birçok kez deprem yaşandığını ancak evlerin zarar görmediğini söyledi. Kendi evlerine ağır hasar raporu verilmesini eleştiren Basri şöyle konuştu: “Ne duvarımız yıkıldı, ne sıvamız döküldü. Bizim evimize nasıl ağır hasar veriyorsunuz. Ben bir aydır Alanya’dayım. Benim evimde neye baktınız?” 

35 yıllık inşaatçı olduğunu söyleyen Basri isimli depremzede şunları söyledi: "Ben bu işin içinde büyüdüm. Ben aptal mıyım çoluçocuğumu içine koyayım! Sadece ek yaptığımız yerde biraz çatlak var ama çatlak her yerde var zaten, Araştırma Hastanesi'nde de çatlak var”

Evlerinin sağlam olduğunu savunan Basri bey daha önce de mahalledeki tek katlı yapıların yıkılmak istenerek yerine binalar dikilmeye çalışıldığını ifade etti.

Bir diğer mahalle sakini evlerin birçoğuna ağır hasarlı raporu verildiğini ve raporların gerçeği yansıtmadığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Çıplak gözle tespit edildi. Normal kontrol yapılmadı. Biz bunlara tekrar bakılmasını istiyoruz. Benim evime ağır hasar verildi ama herhangi bir hasar yok” 

Mahallenin sokaklarını dolaşıyoruz, çoğunluğu bir veya iki katlı evlerde çatlaklar görülüyor, ancak yapılar ayakta. Hasar tespit çalışmaları yürüten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ekipleri ile karşılaşıyoruz. Mahalle sakinlerinin iddialarını soruyoruz, kendilerinin ‘Mahalleye yeni geldiklerini ağır hasarlı raporu verilen yapılara bakmadıklarını diğer yapıları kontrol ettikleri’ cevabını veriyorlar.

Mahalle sakinlerinin ortak kaygısı Malatya’da depreme en dayanıklı mahallesinin deprem bahanesi ile boşaltılıp çok katlı yapıların inşa edilecek olması. İddiaların abartıldığını da ileri sürenler ise şunları diyor: “Bu evler eski , kerpiç evler, kolonu olmayan evler o yüzden ağır hasarlı raporu veriliyor.”