Fırat BULUT-MALATYA
Kahramanmaraş'taki 7.6'lık depremin merkezi olan Elbistan'a sınır komşusu olan Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı köylerde evleri yıkılan köylüler -15 dereceyi bulan dondurucu soğukla mücadele veriyor. Doğanşehir'e yardım ulaştırmaya çalışan HDP yardım gönülleri ise engellendiklerini, yardımların sadece AFAD eli ile dağıtılıcağı söylenerek durdurulduklarını söylüyor.  

HDP yardımlarının engellendiği iddialarına ilişkin ulaştığımız Malatya Valisi Hulisi Şahin  ise “ Yok öyle birşey. Tam tersi kendilerine yer gösteriyoruz” yanıtı verdi.  

-15 DERECEDE YAŞAM MÜCADELESİ

Elbistan’a sınır komşusu Doğanşehir’de depremin 5. gününde artçı sarsıntılar devam ediyor. Malatya merkeze yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Doğanşehir’e bağlı 30’un üzerinde köy bulunuyor. Kış aylarında ulaşımın kapandığı Doğanşehir dağ köylerinde dondurucu soğuklar ise etisini artırıyor.  

 Doğanşehir’in birçok köyüne depremin ilk iki günü ulaşım sağlanamadı. Depremin ilk günü yağan kar nedeniyle köy yollarının çoğu kapandı. Dedeyazı, Söğüt, Bıçakçı, Yolkoru ve birçok köyde -15’leri bulan soğuklar nedeniyle depremzedeler zor durumda.

Yolkoru köyünden bir depremzede çektiği videoyu bizimle paylaşarak yaşanan barınma sorununa dikkat çekiyor. Traktör  kasasında geceyi geçirdiklerini belirten Ertunç Ürkmez “100 haneli köyde en az 70 ev yerle bir oldu. Çocuklar ve yaşlılar var. Acil çadır ihtiyacımız var. Görüldüğü gibi traktör kasalarında kalıyoruz, zor durumdayız. Diğer yardımlar 3. günden itibaren gelmeye başladı. Ama ciddi ihtiyaç çadır. “ diyerek yardım çağrısında bulunuyor. Önceki gün ulaştığımız Ürkmez’e tekrar giderek köydeki son durum hakkında bilgi aldık. Ürkmez depremin 5. günü hala çadır gelmediğini söylüyor.

HDP KRİZ MASASI : DOĞANŞEHİR’E GÖNDERMEK İSTEDİĞİMİZ ÇADIRLARA EL KONULDU

Halkların Demokratik Partisi Malatya’da kriz masası kurarak bölgeden toplanan yardımları depremzedelere ulaştırmaya çalışıyor. Zaman zaman engellendiklerini belirten HDP temsilcileri Doğanşehir’in birçok köyüne hala çadır ulaşmadığını söyledi. 

HDP Malatya İl Eş Başkanı Yusuf Bozkuş yıkımın boyutunun yüksek olduğunu belirterek “AFAD çok yetersiz, ismi var kendisi yok. Biz gelen yardımları , yardım gitmeyen yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Depremin ilk iki günü yardım tırlarımız engellenmek istendi. İkinci gün Batman’dan gelen çadır kamyonumuza el konuldu . Gerekçe ‘AFAD dağıtacak‘ diyorlar.  Dün yıkımın en çok olduğu Kurucuova bölgesine gittik milletvekillerimizle. Ama bu sefer jandarma eşliğinde halka teslim ettik yardımlarımızı. Bazı bölgelerde gelen yardım tırlarını engellemeye çalışıyorlar ama biz de yardımları dağıtmaya çalışıyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cenazeler toplu olarak gömülüyor. AFAD’ın teknik elemanları yetersiz. Yıkımın boyutu gerçekten yüksek. Sıcak yemek yok. Düşünün AFAD ve kurtarma ekiplerinin gece kalacağı yer bile yok. Belediyeler tamamen devre dışı. Doğanşehir’de bir iki metre kar var. Çetin kış koşulları var. Biz lokal kriz masaları kurduk. Bugün itibariyle belki dağ köylerine ulaşılmayan vardır.”

Sıcaklığın eksi 15 dereceyi bulduğu Doğanşehir’de gıda malzemelerinden daha çok çadır , battaniye, uyku tulumlarına ihtiyaç var. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yardımları organize ettiği ilçede birçok köye çadır ulaşmamış. Yardımları organize eden gönüllü koordinasyonlar özellikle çadır ve battaniyeye gıda malzemelerinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Gönüllüler ped, ıslak mendik, battaniye , kışlık bot ve giysilere ağırlık verilmesini istiyor .

ÇIĞLIK KÖYÜNDE ISINMAYA ÇALIŞAN İKİ KÖYLÜ YAŞAMINI YİTİRDİ

AKP Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın istifa etti AKP Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın istifa etti

Kahramanmaraş Elbistan'a sınır olan Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı köylerden yardım çığlıkları yükseliyor. Evleri yıkılan çoğu köylü soğukla mücadele veriyor. Öyleki soğuğa dayanamayarak soba ile ısınmaya çalışan Çığlık köyü sakinlerinden iki kişinin zehirlenerek can verdiği de gelen bilgiler arasında. Kış şartlarının etkili olduğu bölgede temel ihtiyaç malzemeleri çadır, battaniye, uyku tulumu. 

İKİ AİLEYE BİR ÇADIR DÜŞTÜ

Çığlık köyünden Av. Ferhat Duran 6 Şubat’ta yaşanan deprem sırasında köyde can kaybı yaşanmadığı ancak daha sonra iki depremzedenin soba zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Duran, “Depremin ilk günü köye kimse gelmedi. Köyün nüfusu 500 kişi. Her iki büyük depremde neyse ki can kaybı yaşanmadı. Fakat havanın soğuk olması nedeniyle bazı depremzedeler gece evlerine girmek zorunda kaldı. Depremin 2. günü soba zehirlenmesinden iki kişi hayatını kaybetti. Daha sonra AFAD çadırları geldi. İki aile bir çadırda kalacak şekilde yerleşmiş olsak da şuan çadırlar kurulu. Çığlık köyünde devleti görmedik. Adana Demir Spor , HDP , DEVA , KESK’in yardımları yani gönüllülerin hayırseverler yardım getiriyor. “