Geçtiğimiz günlerde Dersim’de çok muazzam bir konser gerçekleşti. Dünyanın birçok ülkesinde konserler vermiş olan ünlü piyanist Fazıl Say ve Munzur gibi duru sesiyle ona eşlik eden sanatçı Serenad Bağcan, binlerce insana unutulmaz bir gün yaşattı.
Türkiye’nin Yasakları, Piyanonun Notaları…
Munzur dağlarının eteklerinde ve Munzur Nehri'nin kıyısında, Ovacık’ta, tüm dünyaya ses olan Say, 30 bine yakın insanın katılım gösterdiği, çok etkileyici bir konser verdi. Size bu sanatçının ne kadar değerli bir piyanist olduğunu, aldığı eğitimleri, dünya çapında verdigi konserleri, birlikte çalıştığı filarmoni orkestralarını, aldığı ödülleri… saymaya kalksam sayfalara sığdıramam ve muhakkak ki bu da başka bir yazının konusu.
Şimdi önemli bir ayrıntıya değinmek isterim: 28 Mayıs 2022 tarihinde Fazıl Say’ın Dersim’de verdiği konserle aynı zamanda gerçekleşen farklı iki konserin daha olmasıydı; birincisi Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda 5 bine yakın dinleyicinin katıldığı, Dersimli Kürt Sanatçı Aynur Doğan’ın konseriydi. Hatırlamak gerekirse Aynur Doğan’ın Kocaeli’de yapacağı konser belediye tarafından gerekçe gösterilmeden, son dakikada iptal edilmişti. Vodafone Park’ta 40 bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleşen ve büyük ses getiren Mor ve Ötesi Grubu’nun konseri de bunlardan ikincisi idi. Aynı zamanda gerçekleşen bu üç konser farklı şehirlerde, farklı müzik alanlarında; binlerce insanı bir araya getirerek, eş zamanlı, tarihe bu kadar güzel denk düşmüş ve özgürlüklerin, doğanın, insan yaşamının, farklı renklerin, kültürlerin, özce insan kalabilmenin, bir arada olabilmenin ne kadar önemli olduğunu bize yeniden hatırlatmış oldu.
Diğer iki konseri de ayrıntılı olarak yazıma konu etmek isterdim; ancak bugün Say’ın konseri ile yazımıza devam edelim.
Bunca yasağın konulduğu, konserlerin iptal edildiği, dile, kültüre, geleneklere, insana, hayvana, doğaya saygının olmadığı; insanlara yabancılaşmanın fütursuzca arttığı: umutların üzerine basıldığı, özgürlüklerin katledildiği böylesine karanlık bir süreçte Fazıl Say’ın ücretsiz gerçekleştirdiği bu özel konserin şöyle de büyük bir anlamı vardı: Munzur’un temiz ve özgür akmasını tüm dünyaya duyurabilmek!..
Munzur Özgür ve Temiz Aksın!
Doğayı koruma şiarı ile gerçekleştirilen bu konserde, Munzur’da olmasının mutluluğunu dile getiren Fazıl Say, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Munzur’un özgür akması için biz de naçizane katkılarımızı sunmak ve sizlerle dayanışma içinde olduğumuzu, yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Tunceli’den, çevre illerden ve Türkiye’nin her yerinden gelen misafir seyircilerimize özellikle teşekkür ediyorum. Bu yöreden, bu diyardan çok insanla tanıştım. Ve hepsi aydın insanlardı. Dersimlilerin ne kadar çok kitap okuduğunu, ne kadar aydın insanlar olduğunu bilmenin gururu içindeyim.”
Eleştirmek mi Yermek mi?
Dünyanın birçok ülkesinde verdiği konserlerle ayakta alkışlanan bir duayen sanatçının; egosuz, çıkarsız, samimi ve unutulmayacak değerde büyük katkısı oldu bu konserle. Yapılanlara saldırmak, bu önemli olayı yok saymak, çabayı görmezden gelmek; küçük ve önemsiz detaylara takılarak büyük çerçeveyi görmemize engel olmuyor mu?
Yersiz eleştiriler yaparak, böylesi değerli süreçlere, kişilere sırtımızı dönmek, bizi geriye götürmekten başka bir işe yaramaz, yaramıyor da!
Dersim, direnen bir şehir ve muhalif kimliği ile bilinmez mi hep zaten!
Dersim değil midir ki aydınlık yüzüyle, doğa, hayvan, insan sevgisi ile, bütün zor süreçlerden alnının akı ile çıkmış olan!
Dersim bu ülkenin parlayan tarafı oldu ve olmaya da devam etmeli. Dolayısıyla hem politik, hem coğrafik, hem sosyoloji olarak bu kadar önemli olan bir bölgenin yarınlara miras olarak kalması adına yapılmış ve yapılacak bütün güzel projelerin içinde yer alınmalı ve destek olunmalı kanımca.
Sözün özü, Munzurlardan geçmiş, notalarını bu büyülü doğayla harmanlamış, Munzur’un kutsallığına dokunmuş sanatçı Fazıl Say’a ve bu vesileyle bütün sanatçılara, duayenlere ve katkıda bulunun bütün güzel insanlara saygı ve minnetle.
Hoş geldiniz!
Hoş gittiniz!
Emeklerinize sağlık!..
Konserden Notlar
*Dersim’de gerçekleşen bu özel konsere Dersim’den ve diğer illerden binlerce insan katıldı.
*Konserin gerçekleştiği gün Alevilik inancı gereği rızalık ritüeli ile lokmalar yapılıp halka dağıtıldı. Çünkü bir işe başlarken; birlik olmak, lokmalar dökmek, dualar etmek ve bu ritüellere doğayı dahil ederek yapıyor olmak çok önemli bir ayrıntı. Alevilik inancında insana ve doğaya saygı çok önemlidir, öyle ki ateşin bir canı olduğu düşünülerek su ile söndürülmemesi gerektiğine de inanılır.
*Doğaya bu denli saygının olduğu bir coğrafyada her yıl üzerine barajlar ve HES projeleri kurulmak istenen Munzur Nehri'nin özgür ve temiz akması için, maden sahaları açılmak istenip durmadan doğa katlinin önünün açılmaya çalışıldığı, hep öteki olmuş bu coğrafyaya ilk defa gelen sanatçı Fazıl Say’ın konseri uluslararası arenada yer buldu.