FIRAT BULUT 

Bingöl’ün Karlıoava İlçesi Halifan Köyü’nde, Türkiye Kömür İşletmeleri uhdesinde bulunan maden sahasının işletilmesi ihalesi 7 Haziran tarihinde yapıldı. 

Kamuoyunda  büyük tepkilere yol açan ihaleye sadece Ziver Holding katıldı. 78 milyon ton kömür rezervinin işletilmesi ihalesi yaklaşık 2 milyar liralık teklifle Ziver Holding’e gitti.

Önceki gün Türkiye Kömür İşletmeleri İhale Komisyonu'nda görüşülen tartışmalı ihalenin iptal edildiği öğrenildi. 

Munzur Press'in ulaştığı bilgilere göre ihaleye sadece bir firmanın katılması sebebiyle rekabet koşullarının oluşmaması gerekçesi ile iptal kararı alındığını öğrenildi. 

Konuya ilişkin aradığımız TKİ yetkilileri ihalenin iptaline ilişkin açıklama yapamayacaklarını belirtti. 

İhalenin iptal edilmesi sonrası ulaştığımız Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Demirci ‘nasip değilmiş‘ ifadelerini kullandı. 

Kendilerine bugün iptal kararına ilişkin resmi yazı ulaştığını belirten Demirci, “Yeterli katılım olmaması nedeniyle iptal edilmiş. Nasip değilmiş demek ki“ ifadelerini kullandı. 

YSK Başkanı Yener: Milletvekili kesin sonuçları resmi gazeteye gönderilecek YSK Başkanı Yener: Milletvekili kesin sonuçları resmi gazeteye gönderilecek

İptal kararı sonrası sürecin nasıl ilerleyeceği sorumuza da cevap veren Veysel Bey, “Yeniden şartname hazırlanır ya da modelini değiştirerek yeniden ihale yapabilirler. Bilemiyoruz, biz bu şartlarda tekrardan katılmayı düşünmüyoruz" dedi.

Bölge halkı ve STK’ler 2008 ve 2013 yıllarında aynı bölgede ‘termik santral kurmak şartıyla‘ ihale yapıldığı için, 7 Haziran’da yapılan ihaleyi ‘termik santral hazırlığı‘ olarak değerlendiriyor.

Bingöl Erzurum yolu üzerinde bulunan Halifan Köyü’nde bir adet HES bulunuyor. Kömür rezervlerinin bulunduğu bölge başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan köylülerin mera olarak kullandığı bir alan. 

Bingöl merkez ve Genç ilçesinin içme su kaynaklarını oluşturan Kuruk suyu, maden sahasının yakınlarında bulunuyor. Ayrıca içme suyu ishale hattı da aynı sahanın ortasından geçmekte. 

Bölgede 1980 yılları sonrası kömür üretimi de gerçekleştirilmiş ancak çıkarılan kömürün kalitesiz olması dolayısıyla satış sorunları nedeniyle üretim devam ettirilmemiştir. 
Uzmanlar Halifan ya da Türkçe ismi ile Derinçay Havzasındaki kömürün, kalitesiz olmadı sebebiyle sadece termik santrallerde kullanılabileceğini düşünüyor. 

“MEVZİLERİ TERK ETMEYELİM”

İptal kararını değerlendiren BİNÇEVDER Başkanı Cuma Karaaslan, ihalenin teknik nedenlerle iptal edildiğine dikkat çekerek “İhaleye sadece bir firma katıldı. Dolayısıyla en düşük fiyatı sundu, o yüzden iptal edildi“ dedi. 

Karaaslan açıklamasının devamında şunları söyledi: “Yöre insanlarına ve çevrecilere çağrı, bu ve benzeri durumlarda hiçbir zaman mevziyi terk etmemek lazım. Bölgenin su kaynağının bulunduğu bir yerde kömürü gelire çevirmek, gideri ölçülemeyecek bir kayıptır. Doğa felaketine yol açacaktır“