Şenol Bali/Van  

Van’da yaşayan heykel sanatçısı İhsan Bal, kullandığı yöntemler ve ortaya çıkardığı sanatsal eserlerle dikkat çekiyor. Ekolojik tahribata dikkat çekmek için çevredeki geri dönüşüm atıklarını toplayan Bal, üzerinde günlerce çalışarak bunlardan sanatsal eserler çıkarıyor. Son olarak Van Gölü’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek için sahildeki atıklarla kâğıt heykeller yapan Bal, sokakta topladığı sigara izmaritleri ile de baba-çocuk figürleri yapıyor.  

Geri dönüşüm mantığı ön planda 

Bugüne kadar birçok kişisel ve karma sergiye imza atan Bal, şu sıralar Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Gençlik Merkezi’nde heykel kursları veriyor. Zamanın çoğunu atölyede geçiren Bal “Öğrencilere daha çok heykel sanatı üzerine geri dönüşüm mantığıyla kurslar veriyorum. Gündelik hayatta kullanılan malzemeleri işlevsel hale getirerek sanatsal bir dokunuşla estetik bir eser haline getiriyoruz" sözlerini kullanıyor.   

Her atığın sanatsal bir formu var  

Bal’a göre sokağa atılan her atığın kullanılabileceği sanatsal bir form var. Atıkların hem çevre kirliliğine hem de ekonomik kayba yol açtığını söyleyen Bal, sanat eserlerinde kullandığı geri dönüşüm atıklarını bulmak için ilginç yollara başvuruyor. Hurdacılar Sitesi ve çöp toplama alanlarını düzenli olarak ziyaret ettiğini belirten Bal şu sözlerle devam ediyor: “Sokakta gördüğümüz her atık bizim için potansiyel bir malzeme. Bazen Hurdacılar Sitesi’ne uğruyoruz. Sık sık da atık malzemelerin atıldığı yerlere gidiyoruz. Bunları toplayıp getirip sanata dönüştürüyoruz. Son dönemlerde Van Gölü sahilinde topladığımız kağıtlarla kâğıt heykel yaptık ve kirliliğe dikkat çektik.” 

8 adet metal paradan Selahattin Eyyubi'nin portresini yaptı  

Genel Yayın Yönetmenimiz Ferit Demir’e anlamlı ödül Genel Yayın Yönetmenimiz Ferit Demir’e anlamlı ödül

Bal, son olarak 8 bin adet tarihi geçmiş metal para ile ünlü Kürt komutan Selahattin Eyyübi’nin, kumaşların sarıldığı karton ruloları ile de üç boyutlu olarak yine Kürt alimlerden Ehmedê Xanî ve Feqîyê Teyran’ın portrelerini yaptı. Bal, yaptığı bu çalışma hakkında da şunları söylüyor: “İnsan önce kendi öz kültüründen yola çıkmalı ki bir başarıya gidebilsin. Bunları işlerken haz aldım ve tarihsel bu değerleri sanatsal bir değere de dönüştürmek istedim. Eyyubi’nin portresi için 8 bin adet metalik para kullandık. Simetrik olarak bir düzen üzerine piksel aralığına göre dizayn ettik paraları. Bu çalışma iki üç haftamızı aldı."