Ferit DEMİR/DERSİM
Türkiye'de vaşak popülasyonunun en fazla olduğu illerin başında gelen Dersim'de bir vaşak doğal ortamında detaylı şekilde görüntülendi. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle birinci derecede koruma altında bulunan ve Uluslararası Doğaya Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde yer alan vaşak Dersimli Doğa Fotoğrafçısı ve dağcı İsmail Ateş tarafından kayda alındı. Gündüz saatlerinde rastlanması çok zor olan vaşak, İsmail Ateş'e adeta poz verdi. 15 yıldır vaşak fotoğrafı için emek veren İsmail Ateş benzersiz kareler yakaladı.
MUNZUR VADİSİ YABAN HAYVAN CENNETİ
Türkiye’de yaban hayatı bakımında en zengin milli parkları arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda görüntülenen vaşak bölgede daha önce birçok kez görülse de bu derece net görüntülenmişti. Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında bulunan birçok yaban hayvanının yaşam bulduğu Munzur Vadisi Milli Parkı'n'da vaşak dışında, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan su samuru, ur kekliği, mısır akbabası, kara akbaba, iki farklı yaban keçisi türü ile birlikte onlarca hayvan türü yaşam buluyor.
Dersim'de 30 yıldan fazladır doğa fotoğrafçılığı ve dağcılık yapan İsmal Ateş yıllarını yaban hayatını çektiği görüntülerle kayıt altına alıyor.
Herkesin merak ettiği ve doğa fotoğrafçılarını beşinden koşturan vaşağı ilk kez bu kadar net bir şekilde görüntülemeyi başaran İsmail Ateş, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda vaşakla karşılaşmasını Munzur Press'e şu sözler ile anlattı: "Yıllardır vaşak görüntülemek için Dersim'de gitmediğim dağ, vadi kalmadı. Uzun yıllar iz sürdüm ve en sonunda Munzur Vadisi Milli Parkı'nda görüntülemeyi başardım. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan vaşak sayısı çok az olduğu için görüntüleme de son derece zor. 15 yıl boyunca vaşak izi sürdüm. Genelde gece avlanan bir hayvan türü. Gündüzleri çok az görülebiliyor. Munzur Vadisi'nde izine rastladım ve görüntüledim."
TETİĞE DEĞİL DENKLANŞÖRE BASALIM
Dersimli Doğa Fotoğrafçısı İsmail Ateş, yıllardır görüntülemek için izini sürdüğü vaşakla karşılaştığı anda yaşadığı heyecanı anlatırken şu cümeler ile bir de çağrı yaptı: "Yıllardır bölgede dağcılık yapıyorum, dağcı olunca da fotoğrafçılıkta kendiliğinden gelişiyor. Dağcılık ve fotoğrafçılık benim için büyük bir aşktır. Daha önce bu bölgede keklik, ayı, şamua, dağ keçisi, su samuru neredeyse tüm yaban hayvanlarını görüntüledim. Benim içimde bir vaşağı yakında görüntülemek vardı ve bu içimde kalmıştı. 15 yıl izini sürdüm ve onu çekmeyi başardım ve çok mutluyum. Onla karşılaştığımda inanılmaz derece heyecanlandım. Heyecandan deklanşöre bastığım an elim titriyordu. Hayvan beni görünce oturarak poz vermeye başladı. Ben de ona iyice yaklaştım ve çok güzel görüntü aldım. Lütfen, herkesten ricamız... Tetiğe değil deklanşöre basalım. Dünyanın en güzel zevki budur. Yıllardır bu coğrafyada bu canlıların korunması için mücadele verdik. Hepimiz bu canlıları koruyalım doğanın zenginliğidir bunlar. Bölgenin en zengin coğrafyasına sahip bölgesidir ilimiz. Bölgeyi zirvelerden izlemek de ayrı güzel. O zirvelerden inerken vaşağı görüntüledi."