FIRAT BULUT
Yeşil Sol Parti Bingöl milletvekili Ömer Faruk Hülakü, ekolojik yıkım projeleri ile gündemde olan Sarım Havzasının doğal sit alanı ilan edilmesi için kanun teklifi hazırladı.
Bingöl’ün Genç ilçesi ile Diyarbakır’ın Lice ilçesi arasında bulunan Sarım Havzası özgün iklimi , tabiatı ve ormanlık alanlarıyla çok sayıda yaban hayvanının da doğal yaşam alanı.
“ BÖLGEDE ÖNEMLİ SAYIDA ENDEMİK TÜR BULUNUYOR”
YSP’li Hülakü kanun önergesinde Sarım Havzasında habitat bulan türlere dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi : “ Rîz çayında su samuru, yaban ördeği, sayısız kuş ve balık türü yaşamaktadır. Sarım Havzası, yabani meyve ağaçlarının çeşitliliği sayesinde önemli sayıda endemik canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ağaçlı bitki örtüsü genellikle meşe-sedir ve yabani kavak ağacı türlerinden oluşmaktadır. Kültür ağaçları olarak bilinen ağaçların birçok çeşidi Sarım Havzasında yetişmektedir. Ceviz, dut, badem, elma, erik, kayısı, kiraz, vişne, armut ve üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Havzada bulunan köylerin temel geçim kaynaklarından biri ise besin değeri ve pazar talebi yüksek olan cevizdir. Ilıman bir iklime ve sulak arazilere sahip olması nedeniyle tarımsal verimliliği yüksektir. Verimli araziler nedeniyle tarımsal ihtiyaca cevap olabilecek bir yeterliliğe sahiptir. Sarım Havzası, ilgi çekici coğrafyası ve zengin ormanlarıyla önemli bir doğal yaşam alanıdır.”
NESLİ TÜKENDİĞİNE İNANILAN BALIK TÜRÜ SARIM DERESİNDE TESPİT EDİLMİŞTİ
Ayrıca Sarım Deresinde 2022 yılında yapılan araştırmalarda Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılan Bantman Bantlı Çöpçü Balığı tespit edilmişti. Batman Bantlı Çöpçü Balığı dünyada sadece bu bölgede habitat buluyor.
SARIM BARAJ VE KARAKOL PROJELERİ NEDENİYLE EKOLOJİK YIKIMLA KARŞI KARŞIYA
Hülakü, kanun teklifinde Türkiye’de ormanlık alanların her geçen gün azaldığına dikkat çekerek benzerine az rastlanan Sarım Havzasının da maden ocakları , HES ve kalekol projeleri nedeniyle büyük bir ekolojik kırım tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Hülakü, Sarım Havzasında yapılmak istenen projelerin doğayı ve her türlü canlının yaşamını tehdit ettiğini belirterek şöyle devam etti : “ Bu tehlikenin önüne geçmek ve Sarım Havzasında bulunan akarsuları, ormanları, yabani meyve ağaçlarını, endemik canlı türlerin korunmasını ve havzanın tamamında sürdürülen tarımsal verimliliği destekleyip artmasını sağlamak üzere Sarım Havzasının doğal sit alanı olarak ilan edilmesi amacıyla hazırlanan kanun teklifimi sunuyorum.”
HÜLAKÜ KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI
YSP Bingöl milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün , meclise sunduğu kanun teklifi şu şekilde :
Sarım Havzası, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 7’inci maddesi birinci fıkrası kapsamında koruma altına alınarak, birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir.
Doğanın tahrip edilmesini engellemek, akarsuları korumak, endemik türlerin yok olmasına dair önlemler almak ve yaban hayatın korunmasını sağlamak amacıyla gereken bütün tedbirleri almak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 9. maddesi kapsamında Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün görev ve yetkisindedir.Alınması gereken tedbir ve önlemler, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”
Sarım Havzasında yaşayan köylüler daha önce birçok kez kamuoyuna açıklama yaparak yaşam alanlarının yol edilmek istendiğine dikkat çekmişti.
Çevre örgütleri de daha önce birçok kez basın açıklaması yaparak Sarım Havzasındaki ekolojik yıkıma son verilmesini istemişti.